Причини зростання вартості хліба
28.10.2021Збільшення ціни на енергоносії та сировину – це основні причини зростання вартості хліба. А це ті фактори, що є левовою частиною у собівартості хліба. Вартість олії зросла більш ніж на 50%, як і з ціна на борошно. За вересень-жовтень вартість борошна вищого ґатунку зросла на 25%, а першого сорту – на 22%.
Нижче наведемо фактори, що є ключовими у ціноутворенні продукції виробництва Івано-Франківського хлібокомбінату:
Сировина – 32%
Газ та електроенергія – 9%
Фонд оплати праці – 8%
Накладні витрати – 6%
Витрати на збут – 16%
Фінансові витрати – 4%
Прибуток – 6%
ПДВ в бюджет – 13%
Націнка магазину – 6%.
На нашому хлібокомбінаті усі печі, де виготовляють хлібобулочні вироби – газові. Тому, ціна газу наболіле для нас питання. В жовтні 2020 року вартість за 1 кубометр газу становила 5,60 грн., у жовтні 2021 року – 27,30 грн. А з 1 листопада цього року, вартість газу зросте на 27,5 %, і ми купуватимемо його по 34,80 грн. за 1 кубометр. Саме тому, доля в собівартості хліба з 9 % зросте до 11,6 %. А це в кінцевому результаті, із врахуванням інших факторів, приведе до збільшення вартості хліба щонайменше на 20 %. Отже, вартість хліба з 17 грн. може зрости до 20,40 грн.
Щодня, на Івано-Франківському хлібокомбінаті виготовляється 42 тони хлібобулочних виробів, що дозволяє забезпечити місто та область хлібом. Тож, на нас покладено стратегічну відповідальність перед нашим споживачем та працівниками. Ми докладаємо максимум зусиль, щоб втримати вартість хліба на незмінному рівні. Але, якщо ціна сировини та енергоносіїв знову зросте, нам не залишиться нічого іншого, як збільшити вартість хліба.